BBQ foodtruck

Een lap rauw vlees die transformeert tot een sappige biefstuk, een pulled pork die uit elkaar valt als je ernaar kijkt of een Big Egg gevuld met heerlijke lekkernijen; een BBQ foodtruck maakt het waar. Er zijn trucks in allerlei soorten en maten die door heel Nederland gasten laten genieten van onovertreffelijke geuren en smaken. Loopt het water je al in de mond? Met de BBQ foodtrucks op JouwFoodtruck.nl wordt het smullen op ieder evenement of gewoon bij jou thuis in de tuin.

Lees meer over BBQ Foodtrucks

BBQ foodtrucks

Het voornaamste verschil tussen een standaard foodtruck en een BBQ food truck is de grill. De afkorting is eigenlijk onjuist of beter gezegd afkomstig van de uitspraak, niet de schrijfwijze. Het woord is namelijk ‘barbecue’ met een ‘c’, dus niet ‘barbeque’ met een ‘q’. Maar omdat de uitspraak ‘kjoew’ is wordt de letter ‘Q’ gebruikt. Het Engelse woord ‘barbecue’ komt overigens van ‘barbecoa’. Dit is een Haïtiaans woord dat zowel een rooster om op te grillen betekent als een lattenbodem van een bed. Het is wel belangrijk om deze twee betekenissen uit elkaar te houden om pijnlijke taferelen te voorkomen!

Barbecueën is niets anders dan grillen. Traditioneel gebeurt dit met een metalen raster over hout, houtskool of steenkool. De rook van trekt in het product waardoor die unieke rooksmaak ontstaat. Tegenwoordig worden gas- en elektrische grillen vaak onder barbecues geschaard. Om die unieke rooksmaak in het vlees te krijgen kan gebruik worden gemaakt van speciale houtsnippers. In dat geval vindt er geen verbranding plaats maar er ontstaat wel die specifieke smaak. Het is mogelijk om achteraf ‘vloeibare rook’ toe te voegen om dat bijzondere aroma te creëren maar er gaat uiteraard niets boven een BBQ foodtruck met echte rook. Dat sommige alternatieven overigens ook heel smakelijk kunnen zijn lees je verder op deze pagina.

BBQ foodtruck

Wat gaat er op een BBQ?

Een barbecue is geen mysterieus object, het is juist een heel eenvoudige manier om voedingswaren te verhitten. Dit maakt het een uiterst veelzijdig medium. Het is bijvoorbeeld met een gietijzeren pan heel goed mogelijk om een eitje te bakken over een hete grill. De meeste voordelen van een BBQ food truck krijg je echter door direct ingrediënten op de grill te leggen.

Vlees

Het meest populaire product op een BBQ is rundvlees. Dit geldt met name voor de zuidelijke staten van Noord-Amerika waar meer rund wordt gegeten dan in Europa. Hier gaan er meer half-om-half burgers op de grill en speklappen. Rundvlees smaakt doorgaans het lekkerste met een geblakerde buitenkant en rosé kern maar dit is geen exacte wetenschap. Varkensvlees en gevogelte moet goed gegaard worden van binnen. Is er veel haast en staan er veel gasten te wachten voor de BBQ foodtruck? Dan is het mogelijk om met voorgegaarde producten te werken die op de barbecue worden afgebakken.

Vis

In Australië valt de term “shrimp on the barbie” al heel snel. Deze verwijzing van garnalen op de barbecue komt echt uit Australië en wel van een reclamecampagne uit de jaren tachtig. Paul ‘Crocodile Dundee’ Hogan zou deze legendarische zin uitspreken voor commercials van het Australisch Toeristen Agentschap. Vis en grillen is een gouden combinatie, de geur van een BBQ foodtruck die vis bereidt is echter niet altijd even populair. Kies voor vette vissoorten om die malsheid te behouden, anders kan de vis snel uitdrogen. Schaaldieren lenen zich uitstekend voor grillen boven houtskool.

Vega

Het lijkt een beetje op vloeken in de kerk maar vegetarisch en zelfs veganistisch barbecueën is mogelijk. Liever niet met de vega schijven uit de supermarkt die snel aanbranden en te droog zijn, er zijn echter wel degelijk vleesvervangers die heerlijk zijn vanaf een BBQ foodtruck. Bijvoorbeeld tofu of tempeh die langdurig gemarineerd zijn in barbecue saus. Of pulled jackfruit in plaats van pulled pork. Om je vinger bij op te eten! Niet doen trouwens, dat is niet vega en bovendien erg pijnlijk… Als je gasten of bezoekers hebt die geen vlees willen of kunnen eten zijn er wel degelijk goede alternatieven waar eigenlijk iedereen graag een stukje van zal proeven.

Groente, fruit, brood en de rest

Eigenlijk zijn alle voedingswaren geschikt voor op de barbecue, desnoods in een pan of in aluminiumfolie. Gepofte aardappels direct op de briketten bijvoorbeeld of shaslicks met ui, champignon en paprika. Bak harde broodjes af of grill een opengesneden hamburger broodje, met boter besmeerd voor een knapperig korstje. Ook geroosterd fruit kan heerlijk zijn met de combinatie van zoet, zuur, fris en rook.

De kunst van barbecueën is temperatuur management. Een grillmeister die een BBQ food truck verhuurt weet alles van temperaturen af. Zo wordt er gewerkt met ‘hete’ en ‘koude’ zones op de grill en de kerntemperatuur wordt uitgelezen om ervoor te zorgen dat het product perfect op temperatuur én op smaak is. Zo mag rundvlees een lagere kerntemperatuur hebben dan een kipfilet vanwege het risico op salmonella.

BBQ foodtruck aan huis

Toet toet, wie staat er voor de deur? De BBQ foodtruck aan huis natuurlijk! Je kunt zelf een schort aantrekken en de hele avond braadworsten laten verbranden of je kunt een BBQ foodtruck huren voor een speciale gelegenheid. Denk aan een jubileum, een verloving, slagen voor een zwemdiploma of ‘het is alweer bijna weekend’ dag… een excuus voor een BBQ party is snel gevonden! Naast grote foodtrucks voor op festivals zijn er ook meer bescheiden opties met aanhanger en een compacte Big Egg.

Met of zonder rook

Met name bij een BBQ foodtruck aan huis kan die rook overlast veroorzaken. Je kunt bij de buren een briefje in de bus gooien of nodig ze uit om even te komen proeven. Er zijn ook alternatieve opties zoals gas- of elektrische barbecues met houtsnippers of aroma planken en dan zijn er de slow cookers. Dit zijn afgesloten grillen die het vlees langzaam maar zeker op temperatuur brengen. Denk aan pulled pork maar ook rundvlees of kip met intense rooksmaak. Zo kun je een ‘rookvrije’ barbecue organiseren zonder in te boeten op smaakbeleving.

Het voorkomen van kruisbesmetting is met een BBQ foodtruck aan huis zeker een aandachtspunt. Een professionele chef zal nooit rauwe producten naast bereide producten leggen op de grill. De specialisten op JouwFoodtruck.nl werken allemaal volgens een industrie standaard hygiëne code. Als je hier vragen over hebt neem dan gerust contact op met de eigenaar van de foodtruck en eet smakelijk!

Sluit tekst af